Varil som podľa Ivkinho receptu

Autor: Milan Dubek | 11.4.2007 o 13:37 | Karma článku: 7,80 | Prečítané:  3542x

Začiatkom apríla ma zaujal článok od blogerky Ivky, v ktorom ponuka recept na zapečený syr so šunkou. Ináč doporučujem prečítať. Keďže kombináciu syr - šunka - vajíčko mám veľmi rád, tak som sa rozhodol, že tento recept vyskúšam. Podotýkam, že k vareniu mám tak ďaleko ako k pilotovaniu kozmickej lode a vrchol môjho kuchárskeho umenia sú vajíčka na cibuľke a rumový čaj. Tak teraz skúsim popísať môj zápas s týmto receptom a mám k tomu aj nejaké fotografie robené mobilom. Nakoniec som si urobil som si aj cenovú kalkuláciu.

Čiže ako prvý krok som si na stôl pripravil jednotlivé položky - syr už som nastrúhal a morčaciu šunku nakrájal:

varenie1

Každú misku treba poriadne vytrieť tukom - stačí jemná vrstva ale nesmie ostať miestečko suché. Ako vidieť, dal som si záležať:

varenie2

Následne je treba rovnomerne vysypať misku strúhankou, tiež treba dbať na úplné pokrytie a na rovnomernosť rozloženia strúhanky:

varenie3

Následne ako recept káže som nasypal do misky nastrúhaný syr (ale nie veľa):

varenie4

Po syre nasleduje šunka a na ňu sa vykydne vajíčko. Treba sa snažiť aby žĺtko zostalo pekne v strede a je dovolené mierne roztekanie do strán. Snažil som sa to takto precizne spraviť, no trochu ma to neposlúchalo:

varenie5

Toto sa ešte zasype šunkou a syrom a misky som vložil do plechu, odhadol vodu a prilial tak aby voda siahala do polovice výšky misiek. Pomáhal so si aj prstom, keď som meral hladinu vody a nakoniec som plech vrazil do trúby:

varenie6

Potom som otvoril 450 gramové vrecúško hranoliek, ktoré boli predpripravené (alebo ako sa tomu hovorí). Hranolky som rovnomerne rozložil na plech a dal tiež k miskám do trúby:

varenie7

Misky som nechal v trúbe 25 minút (presne podľa receptu) a doporučujem túto hodnotu neprekračovať. Hranolky boli v trúbe menej, asi 18 - 20 minút čo sa ukázalo ako optimálne. Hranolky treba v polčase otočiť aby boli rovnomerne opekané. Teplotu trúby som mal nastavenú na 230 stupňov Celzia. Nakoniec po vytiahnutí sa obsah misiek uvolní príborovým nožíkom po okraji, položí sa na vrch misky tanier celé sa to otočí a miska sa týmto ľahko vyklopí. Okolo zapečeného syra so šunkou dáme hranolky, môžeme jedlo ozdobiť kečupom, pripravíme aj tatársku omáčku. Na pitie doporučujem pivo (ak už nepôjdeme autom). A môže sa začať jesť.

 varenie8

Na záver som si pripravil malú kalkuláciu nákladov pre dve osoby:

200 gramov - syr Eidam: 32,- Sk

180 gramov - morčacia šunka: 36,- Sk

- alebo lacnejšia bravčová šunka: 27,- Sk

2 x vajičko po 3,50 - to je: 7,- Sk

100 ml - Tatárska omáčka: 11,- Sk

450 gramov hranolky predpripravené: 40,- Sk

Tuk na vytretie misiek, kečup, strúhanku soľ a elektrickú energiu do nákladov v tejto kalkulácii nezahŕňam, lebo asi by to cenu smerom hore moc neovplyvnilo.

Teda po spočítaní to vychádza cca 115 - 130,- Sk, teda na jednu osobu je cena zhruba 60,- Sk, čo je veľmi prijateľné vzhľadom na výbornú chuť jedla.

Teda na úplný záver sa chcem poďakovať Ivke za výborný recept, ktorý som úspešne vyskúšal, chutilo mi a budem ho naďalej používať.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Kto ovláda svet a Kurzov kurz vo V4 (týždeň podľa Schutza)

Sto rokov po monarchii a stopäťdesiat po rakúsko-uhorskom vyrovnaní sa stredná Európa môže pripraviť na veľký „relaunch“ nacionálnych vášní.

SVET

Suverén Babiš a ponížený Okamura. Posledná debata bola šou

Superdebatu sprevádzali hlasné reakcie divákov.

ŠPORT

len Sagan nestačí. Príde Tour de France na Slovensko?

Najlepší cyklisti v Žiline, Trnave či v Tatrách. Je to vôbec možné?


Už ste čítali?